7 Şubat 2010 Pazar

Rıza Çalımbay

Son günlerin en çok tartışılan ismi... Rıza Çalımbay...

Yazıma başlamadan önce Rıza Hoca'nın Eskişehirspor'umuzdaki istatistiki maç ortalamalarını vermeyi istiyorum.

Geçen sene ligde 34 maçta 10 galibiyet 10 beraberlik ve 14 mağlubiyet gören Rıza Hoca'nın bu sezon karnesinde 20 maçta 8 galibiyet 7 beraberlik ve 5 mağlubiyet var. Yani geçen seneye oranla ortadaki çıkışımızı görmek için çok da iyi bir analizci olmaya gerek yok.

Bu sene takım olarak çok daha iyi yerde olduğumuz su götürmez bir gerçek. Ama taktik eksikliği çoğu karşılaşmada taraftarın kafasını kurcalayan sorun oldu. Ligdeki taktiğimize bakarsak, geride 4'lü savunmanın önünde Bülent Ertuğrul ve Ragıp gibi iki ön libero, kanatlarda hücum yönleri çok kuvvetli ama savunma yönleri zayıf olan forvet oyuncuları ve iki santrafor. Yani 4-2-0-2-2 oynuyoruz. Ortasahanın o top yapacak bölgemizde kimse yok. Rıza Çalımbay'ın taktiğinde var mı acaba bu? İstanbul Belediyespor Maçında Sezer oyuna girdikten sonra o da tıpkı bahsettiğimiz gibi kanatta oynamaya başladı. Yani o bölgede oynasın diye alınan Sezer bile orada oynamadı. Şimdi bu orta alanda oynayabilecek, oyunu her iki yönlü oynayıp, top alışverişlerini düzenleyebilecek, hücumda kanatlar arası ters top yapabilecek oyuncularımız var, bu oyuncularımızın uyum süreci gerçekleştikten sonra göreceğiz bir "taktiğimiz" olacak mı.

Olaya Rıza Hoca'nın gözünden bakacak olursak, 2-3 sene öncesine kadar alt liglerde mücadele eden; şu an ise 7'liği bile kabullenmeyen bir takım olarak gözükebiliriz.

Ama taraftarın gözünden bakacak olursak da, kupadan elenmiş, ligde ise artık orta sıralarda kendine yer bulmuş bir Eskişehirspor var. Eskişehirspor camiası hiçbir zaman hedefsiz olmayı kaldıramaz, kaldıramayacaktır. Bari ayağa iyi top oynayalım, organize ataklar görelim istiyor taraftar. Bir atak yapıldığında, bir korner atıldığında "İşte bunu çalışmışlar." demeyi istiyor.

Bu nedenle herkesin birbirine hoşgörüsü ve anlayışı olması gerekiyor. Herkesin hataları vardır. Önemli olan bu hataları görebilmekte.

"İstifa" olayını sadece oyuncu değişikliğine bağlamak, tüm bu olaylara at gözlüğüyle bakmaktan başka bir şey değildir! Oradaki tepki aslında günlerdir biriken olayların patlamasıdır. Hani bardak birikir birikir ve son bir damla vardır ya taşıran. İşte o değişiklik son damla oldu. Çünkü orta sahanız oyundan düşmüş, oyuncu değiştirmediğiniz için zorla golü yemişsiniz. Maç 1-1 giderken, tescilli taktiğinizle sağdan soldan top şişireceksiniz ve bunu alabilecek tek isim Jaycee. İ.B.B'nin defasındaki Barbosa uzun boyuyla Jaycee'ye bile top vermezken şişirdiğiniz toplarda Ümit Karan'a mı hava topu verecek, Doğa'ya mı verecek yoksa Sezer'e mi? Tepki bunaydı. Tepkinin zamanının yanlış olduğu da ayrı bir gerçek. Bu tür tepkiler için maç sonunu beklemeliyiz bana kalırsa.

(Devam Edecek)

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

Related Posts with Thumbnails